Kaalhalen: gruwelijk 19e-eeuws kinderspel

Oud KatwijkApril 1915 in Katwijk aan Zee. Het is een koele lenteavond en de zon staat op het punt aan de horizon te verdwijnen. De veertienjarige Janneke haast zich door de smalle steegjes richting huis. Ze is met een vriendin op het strand geweest en was de tijd vergeten. Toen de klok van de oude kerk het hele uur sloeg, was ze zich rot geschrokken. Ze moet voor donker thuis zijn, anders zwaait er wat. Haar vader is net terug van zee, maar dat hij zijn gezin zeven weken niet heeft gezien, weerhoudt hem er niet van de kinderen met harde hand in het gareel te houden.

Nog geen minuut later valt Janneke’s angst voor haar vader in het niet. Ze gaat de hoek om achter de nieuwe kerk en staat oog in oog met Cor, een opgeschoten joch uit het dorp. Hij heeft vier vrienden bij zich en nog voor Janneke ze heeft herkend, grijpt Cor haar bij haar kraag en trekt haar gezicht vlak bij het zijne. Zijn zure adem is weerzinwekkend, maar dat is niet waarom haar hart een paar slagen mist. Volgens de geruchten trekken Cor en zijn maten er ‘s avonds regelmatig op uit om te kaalhalen. Wat Janneke al lang vreesde, staat nu te gebeuren.Ze opent haar mond om te gillen, maar Cor is sneller, drukt zijn vrije hand tegen haar gezicht en smoort haar angstkreet. Meteen daarna voelt ze meerdere handen tegelijk onder haar jurk schieten en haar onderbroek omlaag trekken. Ze schopt en spartelt uit alle macht, maar is volstrekt kansloos tegen vijf sterke kerels. Huilend moet ze toelaten hoe vuile, eeltige vingers haar betasten en bij haar binnendringen.

Volgens onze maatstaven is dit een gruwelijke groepsverkrachting, maar we zijn getuigen van een potje oud-Katwijks kaalhalen, een ‘spelletje’ dat volgens schrijver Joop Burgerhout in die tijd vrij populair was onder groepen jongens in het vissersdorp. In zijn boek ‘De Gekkenlogger of De Heiliging van Arie Vlieland’ probeert hij een drama aan boord van een vissersboot te verklaren vanuit een aantal redenen, waarvan de door de streng gereformeerde, endogame en besloten samenleving veroorzaakte seksuele frustratie en een is. Een dergelijke sfeer heerste in de negentiende en begin twintigste eeuw in talloze dorpen, dus mogen we aannemen dat het kaalhalen, al dan niet onder die naam, wijder verspreid was dan Katwijk alleen.

Burgerhout schrijft letterlijk: ‘Het is de broek van een meisje uittrekken en haar betasten en/of voorwerpen in de vagina stoppen. Dat een meisje dit niet plezierig vond en hiertegen protesteerde, werd niet als zodanig herkend door haar belagers. Hoe harder ze schreeuwt, des te lekkerder ze het vindt, dachten zij.’

Nergens is in de literatuur wat te vinden over kaalhalen, schrijft Burgerhout. Hij baseert zijn beschrijving op ‘tientallen zegslieden’, die hem op dit ‘spel’ hebben gewezen.

2 gedachten over “Kaalhalen: gruwelijk 19e-eeuws kinderspel”

 1. Beste heer Jacobs,

  Uw stuk met belangstelling gelezen. Twee kleine opmerkingen:

  * Het is heel lastig om zaken van 100 jaar geleden in het hier en nu te plaatsen. De seksuele moraal van toen was anders. Romantiek en dergelijke waren gelet op de behuizing afwezig. Het ging om voortplanting, geilheid en heldere rolpatronen. ‘Kaal halen’ is niet uniek. Hetzelfde geldt voor ‘bakkertje doen’, de initiatie van afhouwertjes op hun eerste reis.
  Of Harry Weinstein zich thuis zou hebben gevoeld in het 19de eeuwse Nederland valt te betwijfelen. Hij zou de luxe en de camera’s missen.

  * U schrijft dat in mijn boek de seksuele frustratie opgevoerd is als bron van het drama op de KW 171. Dat klopt niet.

  Met vriendelijke groet,

  Joop Burgerhout

 2. Geachte heer Burgerhout,

  dank voor uw opmerkingen. Ik ben het volledig met u eens dat gebeurtenissen in het verleden in het perspectief van die tijd moeten worden bezien, vandaar mijn toevoeging ‘volgens onze maatstaven’.
  Het ‘bakkertje doen’ in uw boek heeft me minstens zo verbaasd als het kaal halen, hoewel daar nog wel wat vragen open zijn gelaten in uw boek (daar benader ik u een op een nog wel even over).
  Tenslotte zie ik nu ik het teruglees dat ik uw verklaring inderdaad wat te kort door de bocht heb omschreven. Excuus daarvoor, ik zal het even aanvullen.

  Groet,
  Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *